- 02/01/2024
- Yayınlayan: Nesimi Ateş
- Kategori: Blog
Kriz yönetimi; bir organizasyon ya da markanın beklenmeyen, olumsuz bir durumla başa çıkma sürecidir. Bahsi geçen durumlar; finansal sorunlar, ürün hataları, itibar kaybı, hukuki sorunlar ve doğal afetler gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Kriz yönetimi ise bu tür can sıkıcı durumları etkili bir şekilde yönetmek, marka imajını korumak ve toplumsal güveni sağlamak için geliştirilen stratejileri içerir. İşte marka imajını koruma stratejilerine odaklanan bazı temel adımlar hakkında detaylı bilgiler! Bu içerikte sizler için harika bilgiler sunuyorum. Her birini not almanızı ve bu doğrultuda ilerlemenizi öneriyorum.
Hazırlıklı Olmak Önemlidir
Kriz esnasında etkili tepki verebilmek için organizasyonlar önceden kriz senaryolarını belirlemeli ve buna göre hazırlık yapmalıdır. Kriz planları, ekiplerin rollerini ve sorumluluklarını belirlemelidir. Aynı zamanda da iletişim stratejilerini içermeli ve kriz sırasında kullanılacak kaynakları tanımlamalıdır. Bu şekilde daha rahat ilerlenir. Kaynakların tanımlanması yine bir uzman tarafından yapılmalıdır.
Şeffaf ve Hızlı İletişim Sağlanmalıdır
Kriz anında şeffaf iletişim, güveni koruma konusunda kritiktir. Sorumluluk üstlenme, dürüstlük ve açıklık, toplum ve müşteri güvenini kazanmak için gerekli detaylardır. Sosyal medya ve diğer iletişim kanalları hızlı tepki verebilmek için etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Doğru biçimde kullanılan her sosyal medya mecrası, kişinin şirketine katkı sağlar.
İtibar Yönetimine Önem Verilmelidir
Kriz anında marka itibarını korumak için etkili bir itibar yönetimi stratejisi oluşturulmalıdır. Medya ilişkileri yönetimi, basın açıklamaları ve medya platformlarıyla etkileşim, itibarın korunmasını sağlayarak kişinin işlerini kolaylaştırır. Böylelikle zaman içerisinde organizasyon konusunda daha yetenekli hale gelinir. Pürüzler birer birer giderilir. Son adımda ise yapılan projelerin üstünden geçilir ve her şey nihai haline getirilir.
Eğitim ve Simülasyonlar Gerçekleştirilmelidir
Çalışanlar, kriz anında nasıl davranacakları konusunda mutlaka ama mutlaka eğitimlerden geçirilmelidir. Kriz senaryolarının simülasyonları, ekiplerin pratik yapmalarını sağlar ve etkili bir şekilde tepki vermelerine yardımcı olabilir. Günümüzde birçok şirket bu tür uygulamalar yaparak başarılı sonuçlar elde etmiştir. Eğitimlerin özellikle alanında uzman bir kişi tarafından seçilmesi gerekmektedir.
Kriz yönetimi ile ilgili yazdığım içeriğin sonuna geliyoruz. Dilerseniz Swot Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimi de inceleyebilirsiniz.